logo

EU-Taxonomin på fem minuter

av Martin Strandgren 2022-03-11

Vad är Taxonomin?

Taxonomin är en EU-förordning som bestämmer om en (ekonomisk) aktivitet är hållbar eller ej. Det finns ingen gradering, utan antingen är aktiviteten hållbar, eller så är den det inte.

Tanken är att all reglering och lagstiftning på EU- eller medlemslandsnivå ska använda Taxonomin. Det gäller allt från boverkets byggregler till direktiv om icke-finansell rapportering, t.ex. kommande Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Vem gäller det?

I korthet: noterade bolag med över 500 anställda, och finansiella aktörer.

Företag av allmänt intresse (t.ex. noterade bolag) med över 500 anställda är idag ålagda att rapportera icke-finansiell information enligt Non Financial Reporting Directive (NFRD) jämte sina vanliga finansiella rapporter. Taxonomiförordningen säger att dessa företag nu också där måste ha med information om hur hållbara företagets aktiviteter är (enligt Taxonomin).

Dessutom måste alla som tillhandahåller finansiella produkter som är miljömässigt hållbara (har hållbar investering som mål) redovisa hållbarheten hos de aktiviteter som finansieras av de underliggande investeringarna, enligt Taxonomin. Det innebär att alla gröna obligationer, gröna lån, hållbara fonder etc. måste avkräva sina investeringsobjekt hållbarhetsdata för att uppfylla sin rapportering enligt Taxonomin.

Vad är hållbart?

För att en aktivitet ska vara hållbar så måste den uppfylla två krav:

  1. Den ska bidra väsentligt till (minst) ett miljömål
  2. Den ska inte orsaka betydande skada till övriga miljömål
  3. Den uppfyller minimiskyddssåtgärder med avseende på social hållbarhet och mänskliga rättigheter

Ett företag är hållbart om alla företagets aktiviteter är hållbara eller ingår i en plan mot att bli hållbara.

Miljömål?

Taxonomin innehåller sex uppställda miljömål:

  1. Begränsningen av klimatförändringar
  2. Anpassning till klimatförändringar
  3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
  4. Omställning till en cirkulär ekonomi
  5. Förebyggande och begränsning av miljöföroreningar
  6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem

Taxonomin för mål 1 och 2 släpptes i april 2021 och trädde i kraft i januari 2022. 3-6 kom i december 2021 och träder i kraft i januari 2023.

Bidra väsentligt? Inte orsaka betydande skada?

Vad det innebär att bidra väsentligt (Significantly Contribute = SC) och inte göra betydande skada (Do No Significant Harm = DNSH) finns detaljerat i Taxonomiförordningens Annex. Annex I och II hanterar miljömål 1 och 2, dvs de: a) Beskriver vad som utgör ett väsentligt bidrag till miljömål 1 respektive 2 b) Beskriver vad det innebär att inte orsaka betydande skada till övriga miljömål

Aktiviteterna i annexen är uppdelade på nio huvudaktiviteter med varierande antal underaktiviteter. För varje underaktivitet finns sedan ett antal tekniska granskningskriterier som aktiviteten behöver uppfylla för att vara hållbar.

T.ex. anger Annex I på aktivitet 7. Bygg- och fastighetsverksamhet och underaktivitet 7.7 Förvärv och ägande av byggnader att byggnader byggda innan 2021 behöver ha energiklass A för att bidra väsentligt till begränsningen av klimatförändringar. För att inte göra betydande skada för anpassningen till klimatförändringar behöver man också ha gjort en riskanalys för fysiska klimatrisker enligt angivna principer. En hållbar fastighetsfond måste således säkra att alla fastigheter fonden äger uppfyller dessa kriterier.

En del av kriterierna är kvantitativa och lättbegripliga (t.ex. krav på energiklass), medan andra är mer kvalitativa (t.ex. krav på att VVK-system ska “drivas effektivt genom övervakning och bedömning av energiprestandan”). Ytterligare några hänvisar till nationella regleringar som, om de inte finns på plats än, förhoppningsvis kommer att göra det snart (t.ex. primärenergital minst 10% lägre än det nationellt angivna tröskelvärdet för “nära nollenergibyggnader”).

Minimiskyddsåtgärder?

Minimiskyddsåtgärder är ett antal brett definierade åtgärder för att säkerställa en miniminivå av social hållbarhet hos aktiviteter som kvalificerar sig som hållbara. Åtgärderna redovisas på företagsnivå, dvs företaget uppfyller minimiskyddsåtgärderna och ser därmed till att ingen aktivitet inom företaget äventyrar mänskliga rättigheter och social hållbarhet. Till skillnad från miljömålen räcker det här i princip med att säkerställa att man inte orsakar någon skada, det finns inget krav på att bidra väsentligt till att öka social hållbarhet.

Mer detaljer om minimiskyddsåtgärder finns här.

Vad ska jag göra med den här informationen?

Om du omfattas av rapporteringskrav enligt taxonomin (dvs leder ett större börsbolag eller finansinstitut) så har du eller din hållbarhetsansvariga förmodligen redan koll på det här. Annars är det dags att skaffa professionell hjälp.

Om du söker grön finansiering, t.ex. gröna lån, så är sannolikheten stor att kreditgivaren snart kommer att be om hållbarhetsdata utifrån taxonomin. Så det kan vara bra att vara förberedd.

Om du inte omfattas av nuvarande regleringar är det mindre bråttom, men både regleringar och verksamheter har en tendens att växa i omfattning. Om du i framtiden blir omfattad av krav på hållbarhetsrapportering, kommer de att vara baserade på Taxonomin.

Resurser

EU-flagga

* * *

Sciigo Sustainability Intelligence är en plattform för att samla och strukturera hållbarhetsdata för fastigheter, samt rapportera till styrelse och kreditgivare.

Läs mer på sciigo.com eller hör av dig!